Gårdskorset

I äldre tider fanns ett gårdskors på "kyrkrum" men det försvann på 1870-talet. Efter att hembygdsföreningen bildats och man restaurerat sockenstugan beslöt man att resa ett nytt gårdskors på "kyrkrum". Man hittade en stor och rak tall i John Nyströms hage och han skänkte den till föreningen. Men John var lite orolig han sa: "Va ska Braidgatgalten säg om att tallen huggs omkull och komma på kristen mark och stå intill kyrken på kyrkrum."

Tallen var stor, 16m lång och grov, det blev svårigheter att få hem den. Hinas skulle köra hem den med snöskoter och kälke men man orkade inte få upp den på kälken. Flodman i Vallstena hade en skotare som klarade tallen, När dom lastat och börjat köra hemåt brast kättingen som höll tallen. Tallen lastades på igen och den här gången kom dom hem. Erland som hade bilen på Brändbacken fick inte igång den utan Sten Eriksson fick bogsera hem honom, det visade sig att det låg en stor kvist in i motorn. Alla dessa missöden var John övertygad om att det var Braidgatgalten som förorsakade.

Tallen sågades upp i Boge, den blev 12x12 tum nere och 7x7 tum i topp. Korset invigdes den 30 maj 1982 och då deltog bl.a. biskop Tore, Max von Sydow och Maria Magdalena gosskör från Stockholm.

Vid en storm 1991 blåste det ner och ramlade in på kyrkogården mellan 4 garvvårdar men inget blev förstört.
Men John sa " det vist jag väl att de skull gå så att Braidgatgalten skull ta tillbaka tallen. Han unde uss inte att den skull stå på kristen mark"

1995 gjordes ett nytt kors och det blåste ner natten mellan den 28 och 29 oktober 2013. Se bilder här>>

Under 2014 letade man efter ett nytt träd som skulle passa till gårdskors. Det första trädet man tog ned var inte tillräkligt rakt, så man fick leta på nytt och hittade ett i Anderssons skog som Viktor Andersson fällde. I oktober sågades stocken till vid Nyboms såg i Källunge. 2015 och 2016 färdigställdes korset av Lennart Johansson, Peder Wahnström, Owe Lundberg och Pär Andersson. Den här gången bestämde man sig för att ställa korset i en hållare av metall och inte gräva ner själva korset i jorden eftersom de två tidigare ruttnat av vid markytan och därför ramlat när det blåst.
Den 21 maj 2016 restes det nya korset med hjälp av Tage Norbäcks lastbilskran. Invigning sker senare i sommar.Se bilder på resningen här>>





Gårdskorset vid Bäl kyrka




Till startsidan
Till hembygdsföreningen